18/12/13 Smartphone kopen in 2014: waar moet je op letten?

Smartphone kopen 2014

Ben je van plan om in 2014 een nieuwe smartphone te kopen? Budger geeft tips zodat je de juiste keuze maakt.

4G-ondersteuning

De drie grote netwerken (KPN, Vodafone en T-Mobile) rollen hun 4G-netwerk over heel Nederland uit. Met 4G kan je gebruik maken van razendsnel mobiel internet. Veel consumenten hebben het idee dat ze dit nog niet nodig hebben, maar heb je eenmaal gebruik gemaakt van 4G, dan voldoet 3G simpelweg niet meer.

Bij de meeste providers zit 4G al standaard in de meeste abonnementen. T-Mobile heeft iedereen, zelfs met oude abonnementen, geüpgraded naar 4G. Controleer of het toestel van je keuze voorzien is van 4G-ondersteuning. De meeste toestellen uit het midden- en hoogsegment ondersteunen 4G.

64-bits processors

Toen Apple de iPhone 5S introduceerde was de nieuwe 64-bits processor een van de speerpunten die de 5S aan de man moest brengen. Een 64-bits chip is niet per definitie sneller dan een 32-bits processor, maar wel kan het meer processen aan en kan een toestel over meer werkgeheugen beschikken. Op dit moment zijn er nog bijna geen apps die gebruik maken van de nieuwe technologie, maar dit zal in 2014 en daarna zonder twijfel veranderen.

Besturingssystemen

Ook in 2014 zullen Android en iOS de belangrijkste en meest dominante besturingssystemen blijven. Windows Phone neemt een goede derde plek in, en het marktaandeel van Microsoft's strak ontworpen OS zal naar verwachting blijven groeien. De kans dat je iemand met een BlackBerry op straat tegenkomt, slinkt iedere dag. Samsung werkt verder aan een eigen OS (Tizen) en ook Firefox OS is verkrijgbaar, maar de verwachting is niet dat dit de gevestigde orde zal kunnen aanvallen.

Een nieuwe iPhone?

Uiteraard zal Apple ook in 2014 met een nieuwe iPhone op de proppen komen. Na de iPhone 5S is de verwachting dat Apple met de iPhone 6 een nieuw design introduceert. In de loop van het jaar zal dit ontwerp traditioneel vele malen uitlekken, rond september gepresenteerd worden in kort daarna in de winkels liggen.

Een nieuwe Samsung Galaxy?

Samsung is er volgens de geruchten eerder bij met een nieuw vlaggenschip. De Samsung Galaxy S5 zou aan het einde van het eerste kwartaal al verkrijgbaar moeten zijn. Samsung brengt dit toestel wellicht in twee varianten uit: een met kunststof behuizing, en een met aluminium.

Verwachte ontwikkelingen

Touchscreens

De kans is aanwezig dat er schermen met een nóg hogere resolutie uit zullen komen. Op dit moment pochen fabrikanten met 1080p-schermen, maar naar verluidt werken de eerste merken al aan 4K-schermen.

Qua formaat verwachten wij dat we de max hebben bereikt in 2013: de grootste touchscreens zijn ruim 6 inch. Ga je nog een slag groter, dan spreek je eerder van een tablet dan van een smartphone.

Tot slot zullen gebogen schermen steeds vaker de standaard worden. Nu zijn er toestellen als de LG G Flex, die zelfs een licht buigbaar gebogen touchscreen heeft.

Processors

Zoals gezegd zal je 64-bits processors steeds vaker in toptoestellen terugvinden. Ook kunnen we naast quad-core processors octa-core chips verwachten met – inderdaad – ácht kernen. Hoeveel extra snelheid dit gaat opleveren in de praktijk moet nog blijken.

Sim only

Heb je nog een toestel dat makkelijk een jaartje extra mee kan? Check dan wanneer je abonnement afloopt en sluit een sim only af. Dit is de voordeligste manier om te bellen en internetten. Ook zijn er sim only's met 4G.

Welke smartphone moet ik kiezen?

Je keuze kan je baseren op een aantal punten. Het design speelt natuurlijk mee: het oog wil ook wat. Kies verder voor een toestel met een besturingssysteem dat je fijn vindt. Test bijvoorbeeld eens een iPhone van een vriend als je al jaren met een Android-toestel loopt, en andersom.

Ga voor jezelf na wat je het meeste doet of wil doen met je telefoon en maak op basis daarvan een keuze. 'De beste smartphone' bestaat niet: de populaire merken maar elk toptoestellen. Vóór je overgaat tot kopen raden je we natuurlijk wél aan om de beste smartphone aanbiedingen te vergelijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: