08/08/14 Smartphones over 2 jaar op te laden met geluid

Het klinkt futuristisch, en dat is het ook: je smartphone niet meer opladen via een stekker, maar met geluid. Een bedrijf uit de VS, uBeam, zegt dat dit over twee jaar mogelijk is.

Het draadloos opladen van gadgets als smartphones en tablets is iets dat de industrie al langer bezig houdt. Het is nu bij sommige toestellen al mogelijk door het apparaat op een speciaal oplaadstation te leggen. Met de nieuwe techniek zou je smartphone ook op grotere afstand draadloos kunnen worden opgeladen.

Volgens uBeam kan dit door een speciaal oplaadstation in een stopcontact te steken, dat vervolgens ultrasone geluidsgolven uitzendt die door gadgets kunnen worden omgezet in energie.

Op dit moment heeft uBeam een werkend prototype weten te fabriceren. Het idee erachter is dat smartphones overal gebruikt kunnen worden zonder je ooit meer zorgen hoeven te maken over je accu. De zoektocht naar zeer krachtige accu's die er voor zorgen dat je langer dan één dag met je toestel doet, zou zelfs kunnen worden gestaakt.

Wel heeft de techniek als nadeel dat de geluidsgolven verzwakt of niet door muren heen kunnen komen. Je zal dus meerdere stations in huis of op kantoren moeten installeren om overal van energie voorzien te worden. Dit kan echter ook als een voordeel gezien worden – het is mogelijk om versleuteld data uit te wisselen met een station.

Er is nog niet gezegd over het bereik van een opslaadstation. uBeam verwacht dat het binnen twee jaar mogelijk wordt om de interessante techniek op grote schaal aan te kunnen bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: