24/12/14 T-Mobile gaat abonnementen drastisch vernieuwen

Provider T-Mobile gaat naar eigen zeggen stoppen met de 'traditionele' vorm van abonnementen gecombineerd met smartphones. Het moet voor de consument duidelijker worden wat er maandelijks precies voor een smartphone in rekening wordt gebracht.

Dat zegt T-Mobile topman Mark Klein in een interview met het AD. De provider is voornemens om in januari, en uiterlijk in februari, de nieuwe abonnementen te introduceren. T-Mobile koppelt de verkoop van een smartphone dus niet meer direct aan een abonnement. Dat vinden veel consumentenorganisaties een prettig idee – providers adverteren vaak met een 'gratis' smartphone, maar de kosten hiervoor worden uiteraard in het abonnement doorberekend.

Aanpasbaar abonnement

Met de nieuwe abonnementen wordt het mogelijk om iedere maand je bel- en databundel gratis aan te passen. Ga je bijvoorbeeld twee weken op vakantie, dan kan je je bundels die maand halveren – dat scheelt weer in de portemonnee.

Volgens Mark Klein was zo'n abonnement eerst een onmogelijke opgave voor een provider. Dergelijke constructies bestaan vooralsnog alleen in sim only abonnementen van bijvoorbeeld Simyo. Het is lastig voor providers om veranderingen toe te staan, omdat ook de smartphone in het abonnementsbedrag is verwerkt. Een verhoging van het abonnement is overigens altijd mogelijk geweest.

4G van T-Mobile

Tot slot is Klein het niet eens met de andere providers Vodafone en KPN wat betreft 4G. Klein stelt dat die providers ten onrechte roepen dat ze het beste 4G-netwerk hebben. Volgens de topman is T-Mobile echter het beste en snelste, omdat het nieuwe netwerk wordt opgebouwd met de nieuwste technologieën.

Dat kan zo zijn, maar tot op heden biedt T-Mobile 4G dekking in iets meer dan de helft van Nederland – de concurrentie heeft al een landelijke dekking weten te halen. Dit is onder andere mogelijk omdat zij opereren op andere frequenties, waardoor zij minder antennes nodig hebben om een groter gebied te kunnen bestrijken. Daarbij rollen Vodafone en KPN nu al hun 4G+ netwerk uit, waarmee snelheden tot wel 225 Mb/s gehaald kunnen worden. T-Mobile biedt in de grootste databundels een limiet tot 120 Mb/s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: