18/05/14 Witwassen met prepaidkaarten

Prepaidkaarten zijn er in verschillende vormen. Je hebt mobiele telefonie prepaidkaarten als zijnde beltegoedkaarten, cadeaukaarten, en tegoedkaarten voor diensten als Spotify, iTunes etc. Al dit soort prepaidkaarten worden steeds vaker misbruikt om geld te witwassen.

De overheid heeft hier tot op heden nog geen oplossingen voor, aangezien deze prepaidkaarten gemakkelijk te verkrijgen zijn in verschillende winkels en supermarkten.

Aangezien prepaidkaarten vaak anoniem zijn, is dit een ideale uitkomst voor personen met zwart geld. Op de anonieme kaart kan er namelijk ongestoord “zwart geld” worden gestort, waarna men dit geld voornamelijk uitgeeft via aankopen op internet. Er zijn zelfs winkels waarmee je met specifieke prepaidkaarten kunt betalen.

Minister Dijsselbloem van Financiën laat onderzoek doen naar de exacte witwasserij met prepaidkaarten. De basis van het witwassen met prepaid-betaalkaarten zijn redelijk bekend, echter zitten er nog genoeg mazen in de wet.

Een voorbeeld: in de EU is bepaald dat wanneer personen de EU binnenkomen of verlaten met meer dan €10.000 cash op zak, er bij de plaatselijke douane aangifte moet worden gedaan. Echter wanneer iemand bijvoorbeeld €50.000 aan prepaid kaarten bij zich heeft, hoeft er geen aangifte worden gedaan. Deze kaarten vallen namelijk niet onder dezelfde regelgeving.

Dit is een voorbeeld van de regelementen die nog niet kloppen. Na het onderzoek van Dijsselbloem verwachten wij meer opheldering over alle tegoedkaarten en prepaid tegoed kaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: