21/11/14 Xiaomi wil binnen 10 jaar grootste fabrikant worden

Het Chinese Xiaomi heeft een ambitieuze doelstelling: het wil binnen 10 jaar de grootste smartphone-fabrikant ter wereld zijn.

Het merk is in Nederland niet bekend – het wordt hier dan ook (nog) niet verkocht – maar Xiaomi doet het in thuisland China bijzonder goed. Xiaomi is in 2010 opgericht en heeft in augustus 2011 haar eerste toestel uitgebracht. Drie jaar later is het de op twee-na-grootste fabrikant ter wereld. En dat met de verkoop van haar toestellen in slechts een paar Aziatische markten.

De ambitie van Xiaomi is dus niet uit de lucht gegrepen. De CEO, Lei Jun, is vol vertrouwen dat de doelstelling binnen 5 tot 10 jaar gaat lukken. In China heeft Xiaomi al 70 miljoen actieve gebruikers, en zou in 2015 moeten groeien naar 200 miljoen.

De mobiele markt is sterk aan verandering onderhevig: grootmachten als Nokia en BlackBerry kunnen vallen, en onbekende spelers groeien in korte tijd uit tot grote jongens. Xiaomi, dat vanwege haar minimalistische design en geheimzinnige karakter ook wel het Apple van Azië genoemd wordt, is zo'n bedrijf. We zijn benieuwd of Samsung van de troon gestoten kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: