13/01/15 ‘Zuckerberg overwoog investering in Xiaomi’

Oprichter en topman van Facebook Mark Zuckerberg heeft overwogen om te investeren in de Chinese smartphonemaker Xiaomi.

Volgens Reuters hebben Zuckerberg en Lei Jun, CEO van Xiaomi, met elkaar gesproken over een eventuele investering. Toch is het niet van een deal gekomen. Hier zijn volgens ingewijden verschillende redenen voor aan te wijzen.

Zo is Facebook in China door de overheid al sinds 2009 geblokkeerd. Een samenwerking met Zuckerberg zou dus politieke gevolgen voor Xiaomi kunnen hebben. Ook zou het Chinese bedrijf de relatie met Google niet op het spel willen zetten; Xiaomi gebruikt immers Google's Android op haar toestellen. Facebook en Google zijn niet de grootste vrienden.

Toch had een eventuele samenwerking de internationale expansie van Xiaomi een flinke duw in de rug kunnen geven. Facebook heeft wereldwijd 1,3 miljard leden, terwijl Xiaomi voornamelijk in China en India bekendheid geniet. Facebook zou daarbij wellicht weer in China voet aan de grond kunnen krijgen.

Xiaomi heeft ook zonder Zuckerberg's dikke portemonnee geld weten op te halen. In de laatste investeringsronde haalde het bedrijf 1,1 miljard dollar op, en wordt daarmee op 45 miljard dollar gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: