13/12/13 5 grote misverstanden over zorgverzekeringen

Ieder jaar komen zorgverzekeringen rond deze tijd van het jaar weer flink in het nieuws. Meer dan een miljoen Nederlanders stappen over naar een andere verzekeraar, maar nog altijd zijn er hardnekkige misverstanden rond de verplichte verzekering. Budger neemt de 5 meest voorkomende onder de loep.

Misverstand 1: 'Ik kan niet besparen.'

Dit wordt vaak gebruikt als excuus zodat je je niet in de materie hoeft te verdiepen. Staar je echter niet blind op begrippen waar je normaal nooit mee te maken hebt of ingewikkelde polisvoorwaarden. Check je huidige premie, bedenk wat voor zorg je nodig denkt te hebben in het nieuwe jaar en ga hier mee aan de slag. De verschillen in premies kunnen – zeker voor de basisverzekering – bij verschillende verzekeraars flink uiteenlopen.

Misverstand 2: 'De basisvergoeding dekt bijna niets'

De basisverzekering heet niet voor niets de basisverzekering. Voor een groot gedeelte van Nederland (met name jongeren) dekt de basisverzekering ruim voldoende. Deze zorg valt er in ieder geval onder:

  • Ziekenhuisverblijf
  • Bezoek aan de huisarts, ziekenhuizen, specialisten, en verloskundigen
  • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar
  • Geneesmiddelen
  • Een aantal hulpmiddelen
  • Kraamzorg
  • Ziekenvervoer
  • Paramedische zorg zoals logopedie en dieetadvisering

Misverstand 3: 'Spoedeisende hulp valt niet onder het eigen risico'

Het eigen risico hoeft alleen niet te worden betaald bij een bezoekje aan de huisarts, bij verloskundige zorg, kraamzorg en zorg voor kinderen. Alles daarnaast valt hier wél onder. Heb je spoedeisende hulp nodig, zoals een rit naar het ziekenhuis met de ambulance, dan valt dit onder je eigen risico.

Misverstand 4: 'Eigen risico en eigen bijdrage zijn hetzelfde'

Ook dit klopt niet. Je hebt een wettelijk vastgesteld eigen risico van (in 2014) minimaal 360 euro. Dit houdt in dat je de eerste 360 euro aan medische kosten zelf moet aftikken.

Voor sommige vormen van zorg (check hiervoor je polisblad) geldt een eigen bijdrage. Dit is een bedrag dat je elke keer moet bijbetalen wanneer je gebruikt maakt van deze zorg. Er bestaan twee vormen van eigen bijdrage:

  • Wettelijke eigen bijdrage: deze bijdrage geldt alleen voor zorg die onder het basispakket valt, en het bedrag i voor iedereen hetzelfde.
  • Maximale vergoeding: sommige verzekeraars vergoeden iets tot een bepaald bedrag. Ga je hier overheen, dan moet je het resterende bedrag zelf betalen.

Misverstand 5: 'De korting via mijn werkgever is het hoogst'

Sommige werkgevers regelen een collectieve zorgverzekering waar je gebruik van kunt maken. Meestal is de korting op de premie zo'n 10%: dit lijkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Het kan echter zo zijn dat je werkgever in zee is gegaan met een (te) dure verzekeraar, waardoor je premie alsnog hoger uitvalt dan bij de goedkoopste partijen in Nederland. Vergelijken simpelweg altijd voor je overstapt en vertrouw niet op de blauwe ogen van je baas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: