29/09/14 Forse verschillen in budget gespecialiseerde zorg per gemeente

Per 2015 zijn zorgbehoevenden beter af in een gemeente waar minder op zorg wordt bezuinigd. Per 1 januari ontstaan er namelijk grote verschillen in gespecialiseerde zorg per gemeente.

Gemeenten mogen het budget voor de gemeentelijke zorg namelijk zelf verdelen. Zij moeten nu zelf aangeven welke zorg zij willen inkopen die voorheen door de overheid werd betaald. Er is minder geld beschikbaar, dus moet er worden gesneden en dit kan tot forse verschillen leiden.

Een voorbeeld: een inwoner van het Gooi met hersenletsel is beter af dan een inwoner van Utrecht. Deze provinciehoofdstad bezuinigt namelijk 35% van de begeleiding en dagbesteding van deze groep patiënten, terwijl de bezuiniging in het Gooi op 13% uitkomt.

Op 1 oktober moeten gemeenten laten weten welke zorg ze precies willen inkopen. Volgens een brief die de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer heeft verstuurd blijkt dat 20% van de gemeenten deze gegevens nog niet klaar heeft. Eerder hebben deze gemeenten aangeven dit wel te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: