02/10/14 Veel verzekerden draaien onverwachts op voor kosten

Veel verzekerden worden overvallen door een rekening die zij zelf (deels) moeten ophoesten, terwijl er werd gedacht dat de kosten gedekt waren door de zorgverzekering.

Dit blijkt uit onderzoek van de patiëntenorganisatie NPCF, het Landelijk Platform GGz en Ieder(in). Voor het onderzoek zijn 11.000 mensen naar hun ervaringen in 2013 gevraagd. Een derde van de verzekerden moet de volledige rekening zelf betalen, twintig procent moet voor meer dan de helft de portemonnee trekken.

Veel verzekerden liepen tegen dermate hoge kosten aan dat ze gedwongen werden om de behandeling te staken, of over te stappen naar een andere verzekeraar waar de behandeling wel werd gedekt. Dit had tot gevolg dat patiënten soms niet meer de zorg konden krijgen die ze gewend waren.

Heb je of verwacht je bepaalde zorg nodig te hebben in 2015, hou hier dan rekening mee wanneer je een nieuwe zorgpolis kiest. Check goed wat er wel en niet vergoedt wordt, en wáár de kosten wel en niet worden gedekt. De informatievoorzieningen hiervoor schieten soms echter te kort. Van de ondervraagden had 60% eind 2013 nog geen informatie ontvangen over welke zorgverleners waren gecontracteerd voor 2014.

Uit het onderzoekt blijkt ook dat veel consumenten een nieuwe zorgverzekering kiezen op basis van naamsbekendheid en op de maandelijkse kosten. Toch kan het lonen om goed stil te staan bij de polisvoorwaarden – dit kan nare financiële verrassingen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogste van de laatste bespaartips! Volg Budger: